Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Urgentele stomatologice – ce facem pana ajungem la medic?

30 octombrie 2014
Share

Urgentele stomatologice pot fi generate fie de gingie si parodontiu (tesutul de sustinere a dintelui), fie de dintii la nivelul coroanei acestora, respectiv la nivelul radacinii lor. Indiferent de tip, cand apar sau doar cand suferiti un disconfort, este important sa va programati de urgenta la stomatolog.

Este contraindicata administrarea oricarui tratament medicamentos fara consultul prealabil al unui medic stomatolog. Antibioterapia (terapia cu antibiotice) in special trebuie prescrisa de un specialist dupa un consult amanuntit. In cel mai rau caz, o infectie cu punct de plecare dentar poate sa dreneze in spatiile invecinate punctului de pornire. Dificultatea si gravitatea unei astfel de situatii necesita ca pacientul sa se adreseze unui specialist cat de repede, caci acest tip de infectii au capacitatea de a pune in pericol chiar viata pacientilor.

 

Ponturi de urmat pana ajungeti la stomatolog

Sunt insa cateva lucruri pe care le puteti face pana ajungeti la medicul stomatolog pentru a va usura suferinta. In primul rand, evitati stimulii care va declanseaza sau va sporesc disconfortul dentar – rece, dulce etc. In al doilea rand, evitati sa mancati alimente foarte fierbinti sau foarte reci, precum si alimente foarte dure. Totodata, este foarte important ca, in tot acest timp, sa mentineti o igiena extrem de riguroasa a cavitatii bucale in general si a zonei afectate in special, dar fara a traumatiza aceasta zona.

 

Ce inseamna o igiena riguroasa?

Presupune un periaj corect efectuat, completat cu metodele auxiliare de igienizare a cavitatii bucale: periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dus bucal. Recomandam periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare. Este indicata folosirea a doua periute – una pentru periajul de seara si una pentru cel de dimineata. Periajul de baza este cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar, flux salivar redus. Si in ceea ce priveste periajul, vizitele la stomatolog ajuta, caci in cadrul controalelor de rutina fiecare pacient primeste indicatii legat de tehnica de periaj optima, in functie de situatia odontala prezenta.

 

Sfatul specialistului

Urgentele stomatologice – ce facem pana ajungem la medic?Daca acordati importanta cuvenita preventiei, si cele mai mici probleme pe care le-ati putea avea vor fi depistate la controalele de rutina si vor fi rezolvate rapid, cu minimum de durere si efort financiar din partea dumneavoastra. In caz contrar, daca problemele sunt lasate sa evolueze, se pot agrava si pot duce la neplacutele urgente stomatologice, situatii care se remediaza cu dureri si cheltuieli mult mai mari. In cadrul preventiei, in cabinetul stomatologic se realizeaza: detartraj manual si cu ultrasunete, fluorizare dentara, sigilarea santurilor si fosetelor, precum si pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta si nevoi stomatologice.Cu alte cuvinte, marile urgente stomatologice pot fi evitate prin mici obiceiuri bune. Aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il aveti!

Recomandarea medicilor este ca vizita la stomatolog sa nu fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti, ci, din contra, sa se transforme intr-o experienta placuta. Si cum se stie ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi, preventia trebuie sa devina regula de baza.

 

Dr. Claudiu Lupascu
Medic stomatolog coordonator
LLLDental
llldental.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.