Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Telomerii si telomeraza – rolul lor in organism

13 august 2014
Share

Telomerii sunt segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al caror rol este acela de a proteja cromozomii impotriva degradarii. La fiecare diviziune celulara, telomerii se scurteaza si pierd astfel informatia genetica. Scurtarea telomerilor, care se produce progresiv, este, practic, cauzata de incapacitatea organismului de a mai produce suficienta telomeraza (o enzima care impiedica scurtarea telomerilor si reface secventele de ADN telomeric) odata cu inaintarea in varsta. In plus, s-a demonstrat ca factori precum stresul oxidativ, depresia, inflamatia cronica si stresul psihologic pot afecta lungimea telomerilor.

Sa aflam, in cele ce urmeaza, ce importanta au telomerii si telomeraza in organism si care este legatura dintre cele doua formatiuni si afectiunile degenerative.

 

Celulele si telomeraza

Din pacate, telomeraza nu este activa in toate celulele corpului, ci doar in celulele germinale (spermatozoizii si ovocitele), in celulele stem si in cele canceroase. In cazul acestora din urma, intrucat telomeraza favorizeaza inmultirea lor, se studiaza posibilitatea dezvoltarii unui tratament anticanceros pe baza inhibitiei acestei enzime.

Impactul insuficientei telomerazei asupra celulelor a fost demonstrat in cadrul studiilor realizate pe soareci. In cazul soarecilor care prezentau deficit de telomeraza s-a constatat o longevitate profund afectata, pierderea fertilitatii, insuficienta cardiaca, probleme imunitare, atrofia anumitor organe si o diminuare a capacitatii de regenerare a tesuturilor (in special a celor din componenta sistemului digestiv, pielii si sangelui).

 

Maladii congenitale umane legate de telomerii scurti

Mai multe sindroame de imbatranire prematura la om sunt caracterizate de o scurtare accelerata a telomerilor odata cu inaintarea in varsta. Unul dintre aceste sindroame este reprezentat de discheratoza congenitala. Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt purtatoare ale unor mutatii ce au loc la nivelul componentelor complexului telomerazei, mutatii care se traduc printr-o instabilitate cromozomiala ce apare odata cu inaintarea in varsta si care este legata de ritmul accelerat al pierderii telomerilor. Acesti indivizi dezvolta numeroase patologii precum hipogonadism, infertilitate, anomalii dermatologice, afectiuni sanguine, o insuficienta a maduvei osoase si au un risc crescut de moarte prematura. Alte tipuri de mutatii congenitale care afecteaza producerea telomerazei provoaca maladii precum insuficienta medulara, sindrom mielodisplazic sau fibroza pulmonara idiopatica.

Pe langa acestea, exista o serie intreaga de afectiuni asociate cu scurtarea telomerelor, printre care: ciroza hepatica, fibroza pulmonara idiopatica, artrita reumatoida, sindromul Werner, anemia Fanconi.

 

Telomerii si telomeraza – rolul lor in organismMutatiile care afecteaza producerea telomerazei, transmise genetic

La familiile in care s-au identificat mutatii genetice care afecteaza producerea telomerazei s-a constatat in general o „anticipare” a maladiilor, care se manifesta de la o varsta frageda la fiecare generatie. Explicatia acestui fenomen este cantitatea limitata de telomeraza in celulele germinale ale acestor pacienti. Aceasta se traduce prin prezenta spermatozoizilor si a ovocitelor care au telomeri mai scurti decat este normal. In consecinta, si copiii se vor naste cu telomeri mai scurti. Astfel, celulele stem ale acestor copii au un numar limitat de diviziuni celulare si se opresc din proliferare prematur sau chiar mor. Astfel, cu fiecare noua generatie, organele au o capacitate mai mica de regenerare.

In prezent, oamenii de stiinta studiaza posibilitatea folosirii telomerazei in tratamentele impotriva cancerelor si in prevenirea aparitiei maladiilor degenerative.

 

Oana Anghel

Surse: sante-guerir.notrefamille.com; suite101.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.