Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Beneficiile dusului cu apa rece

21 octombrie 2013
Share

Oamenii de stiinta au identificat numeroase avantaje de care organismul nostru poate beneficia prin expunerea regulata la apa rece. Mentinerea corpului timp de 3 minute sub apa rece in fiecare zi este suficienta pentru a va bucura de beneficiile dusului cu apa rece.

Acestia recomanda ca unul dintre dusurile cotidiene (cel de dimineata sau cel de seara) sa inceapa cu jeturi de apa calduta, apoi sa continue cu scaderea treptata a temperaturii acesteia si sa se finalizeze cu un jet de apa rece, la care sa va expuneti corpul aproximativ 3 minute. Acest tip de dus care alterneaza rapid apa calda cu cea rece se mai numeste si dus scotian.

Descoperiti in randurile care urmeaza principalele beneficii ale apei reci asupra organismului:

 

1. Intareste imunitatea

Dusurile reci imbunatatesc considerabil capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor si infectiilor. Persoanele care obisnuiesc sa faca dusuri cu apa rece prezinta un risc extrem de scazut de a se imbolnavi de cancer, hemoroizi, varice sau de a contracta raceli sau viroze.

 

2. Imbunatateste circulatia sanguina

O buna circulatie sanguina este esentiala pentru sanatatea cardiovasculara. Alternarea apei calde cu cea rece sub dus este o metoda excelenta de ameliorare a circulatiei sanguine.  Expunerea la rece a corpului da nastere vasoconstrictiei, o micsorare a diametrului arterelor si venelor, care determina sangele sa circule avand o presiune crescuta, intrucat sangele circula acum printr-un spatiu redus. Tendinta naturala a corpului atunci cand este expus la frig este de a trimite sangele rapid la organele vitale pentru a le pastra calzi, circulatia sanguina fiind astfel accelerata.

De ce este necesar sa avem o circulatie sanguina optima? Pentru ca aceasta impiedica aparitia hipertensiunii, a varicelor si pastreaza arterele intr-o stare optima.

 

3. Durusile reci favorizeaza pierderea in greutate

Expunerea la frig stimuleaza in mod natural producerea de grasime bruna, care se afla in corpul nostru. Celulele acestui tip de grasime au capacitatea de a arde caloriile ingerate si grasimea alba stocata, producand astfel energie termica. O cantitate mai mare de grasime bruna inseamna mai multa energie arsa intr-o secunda si, in

consecinta, mai multe kilograme pierdute.

 

4. Alunga insomnia si imbunatateste calitatea somnului

Dusul cu apa rece are efect euforizant. Socul produs de apa rece asupra organismului le permite persoanelor care sufera de suprasolicitare nervoasa sa-si diminueze considerabil nivelul de stres si sa se resimta o stare de buna-dispozitie inainte de a se baga in pat.

 

5. Regleaza temperatura corpului

Este demonstrat ca dusurile reci regleaza temperatura corpului si cantitatea de transpiratie produsa. Cu alte cuvinte, daca suferiti de sindromul mainilor si picioarelor reci sau transpirati abundent, dusul scotian va remedia aceste probleme.

 

6. Amelioreaza depresia

Nivelurile scazute de noradrenalina de la nivelul creierului reprezinta o cauza de depresie. Apa rece stimuleaza o zona a creierului care este sursa principala a noradrenalinei din corpul nostru. Veti remarca faptul ca, dupa un dus rece, veti resimti o stare de bine asemanatoare euforiei. Aceasta stare poate fi comparata cu buna-dispozitie resimtita dupa practicarea unui sport, explicatia fiind aceea ca organismul elibereaza o mare cantitate de endorfine.

 

7. Dusul rece accelereaza metabolismul

Metabolismul se defineste ca fiind ansamblul reactiilor care se produc in interiorul celulelor corpului. Avand in vedere cresterea nivelurilor de grasime bruna, a presiunii arteriale si a temperaturii corpului, dusurile reci permit accelerarea metabolismului, acest lucru insemnand ca toate procesele desfasurate in corp vor deveni mai eficiente.

Acest lucru mai inseamna ca se vor pierde multe kilograme, caci sunt arse mai multe calorii pentru furnizarea energiei, dar inseamna si o reparare rapida a musculaturii, astfel ca exercitiile fizice pe care le practicati vor avea rezultate mai bune.

 

8. Reda stralucirea parului si a pielii

Dusul cu apa calda deschide porii. Este important ca porii sa fie inchisi atunci cand ne apropiem de sfarsitul dusului pentru a se evita acumularea de murdarie, ceea ce ar putea da nastere unor probleme cutanate, de exemplu acneei.

Un alt aspect de mentionat este faptul ca apa rece contracta vasele sanguine, ceea ce reduce fluxul de sange si aparitia cearcanelor. Pielea va avea astfel un aspect tanar si stralucitor.

In plus, apa rece va reda parului stralucirea si sanatatea prin inchiderea cuticulelor parului. Acest lucru va face parul mai puternic si va impiedica murdaria sa se acumuleze la nivelul scalpului si al firului de par.

 

9. Dusul rece favorizeaza procesul de respiratie

Sub apa rece, veti observa ca veti incepe sa inspirati mai profund. Este reactia organismului care incearca sa lupte impotriva socului termic si care va furnizeaza cantitatea de oxigen necesara respiratiei.

Acest proces deschide plamanii aproximativ la fel cum o face un exercitiu fizic intens si se traduce printr-un consum mai mare de oxigen. Daca dusul este facut dimineata, consumul mai mare de oxigen va permite sa aveti un randament ridicat in activitatile pe care le intreprindeti in ziua respectiva. Daca dusul este facut seara, efectul este diminuarea starii de oboseala de peste zi.

 

10. Mareste productia de hormoni

Dusurile scotiene maresc productia de hormoni prin impulsul dat glandelor din corp. De aceea, sunt utile fertilitatii masculine. Numarul spermatozoizilor scade atunci cand temperatura testiculelor creste. Experimente realizate in anii ’50 au demonstrat ca baile calde erau o metoda de contraceptie excelenta. Barbatii care facusera bai calde 30 de minute zilnic, timp de 3 saptamani, deveneau sterili in urmatoarele 6 luni.

Mai aproape de zilele noastre, oamenii de stiinta de la Universitatea California, San Francisco, au studiat barbati care au fost expusi 30 de minute pe saptamana unei calduri umede (bai calde, sauna). In momentul in care expunerea la caldura umeda a incetat, nivelul lor de spermatozoizi a crescut cu 491%, iar mobilitatea spermatozoizilor s-a imbunatatit considerabil.  

 

Text: Oana Anghel

Sursa: vivezmaintenant.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.