Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Obiceiuri care conduc la dezechilibrul hormonal

24 septembrie 2014
Share

Disfunctiile hormonale reprezinta o preocupare comuna in zilele noastre si destul de problematica, avand in vedere faptul ca anumite boli precum cancerul de san, cancerul de prostata sau hipotiroidismul sunt din ce in ce mai comune.

Din pacate, exista unele obiceiuri care contribuie major la aparitia acestor boli, obiceiuri la care trebuie sa renuntam astfel incat nivelul hormonilor sa fie unul normal si sa nu dauneze.

 

Consumul de cafea si hormonii

Cafeaua stimuleaza in mod artificial glandele suprarenale (adrenale) si conduce la aparitia unei stari de vigilenta, chiar si de panica si la suprasolicitarea lor. In acest moment, atingerea unui echilibru hormonal este un lucru imposibil. Apare oboseala cronica, dar si nevoia de a consuma si mai multa cofeina, afectand din ce in ce mai mult glandele suprarenale.

 

Administrarea de medicamente

Se estimeaza ca 7 din 10 persoane iau cel putin un medicament pe baza prescriptiei medicale. Analgezicele, medicamentele de inima, medicamentele impotriva anxietatii, somniferele, anticonceptionalele, pastilele antiinflamatoare, toate acestea contribuie la dezechilibrele hormonale. Nu trebuie sa apelati la astfel de medicamente decat daca este neaparat nevoie si in urma consultului de specialitate.

 

Cum afecteaza malnutritia hormonii

Desi in societatea de astazi exista foarte multe persoane obeze, in acelasi timp exista si o problema serioasa de malnutritie. Oamenii aleg sa consume alimentele rafinate, pe cele bogate in zahar, in grasimi trans, care contin conservanti si sunt tratate chimic, in detrimentul alimentelor proaspete, care nu contin aditivi si care sunt pline de elemente nutitive. Aceste alegeri au un efect negativ asupra sistemului digestiv si direct asupra hormonilor.

 

Xenoestrogenii

Xenoestrogenii sunt substante artificiale ce imita estrogenii, hormoni femini naturali. Xenoestrogenii sunt intalniti in recipientele din plastic, conserve, in produsele cosmetice, produsele utilizate in agricultura etc. Acesti hormoni artificiali perturba actiunea hormonilor normali si conduc la lipsa de energie, concentrare, somn neodihnitor, libido scazut, precum si la aparitia cancerului de cauze hormonale precum cel de san, ovarian sau cancerul de prostata.

 

Stresul si odihna

Lucrul in ture de noapte, mersul la culcare foarte tarziu sau trezitul in mijlocul noptii perturba ritmul circadian si dau peste cap nivelul de melatonina si cortizol, fapt ce conduce la un nivel ridicat al hormonului de stres si un nivel scazut de melatonina in jurul orei de mers la somn, reteta perfecta pentru un somn neodihnitor si un nivel dezechilibrat de hormoni. Si tot societatea de astazi este responsabila de aparitia stresului.

 

Utilizarea electronicelor afecteaza hormonii

Obsesia telefoanelor inteligente, a laptopurilor, calculatoarelor si a tuturor sistemelor electronice care ne guverneaza astazi viata si par a ne-o face mai usoara in unele privinte, ne-o complica in altele. S-a demonstrat ca aceasta utilizare in exces a lor conduce la aparitia anxietatii, a scaderii nivelului de energie, la probleme gastrointestinale, tulburari tiroidiene si inflamatie.

 

Protectia solara si ochelarii de soare

Obiceiuri care conduc la dezechilibrul hormonalDin ce in ce mai putin timp petrecut in aer liber, protectia solara excesiva si purtarea ochelarilor de soare in mod excesiv sunt factori majori ai dezechilibrului hormonal. Fara vitamina D care este absorbita prin intermediul pielii si prin partea din spate a cristalinului ne putem confrunta cu tot felul de probleme hormonale. Un nivel echilibrat de hormoni depinde de foarte multi factori, dar si de cat sunteti de dispusi sa va schimbati stilul de viata.

 

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Naturalnews.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.