Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Stresul zilnic ne epuizeaza. 5 metode pentru a-l combate

11 iulie 2014
Share

Zile de munca epuizante ce par sa nu se mai sfarseasca, un numar infinit de responsabilitati si un stil de viata dezordonat… toate acestea se fac vinovate de un stres care ne poate influenta, printre altele, pana si obiceiurile alimentare.

 

Ajungem astfel sa ne supraalimentam sau sa consumam produse bogate in calorii, dar sarace in nutrienti. Cu atat de multe lucruri care ni se intampla zilnic, stresul devine in mod natural parte din viata noastra. Poate ca a sosit timpul sa evaluam factorii de stres cu care ne confruntam si sa dezvoltam strategii cu ajutorul carora sa scapam de greutatile care ne apasa acum umerii. O zi buna se poate transforma oricand intr-una lunga si grea. Din fericire, si reciproca este adevarata.

 

Factori care inlatura stresul pe termen scurt         

Un mic impuls este tot ce aveti nevoie pentru a va schimba starea de spirit in mod pozitiv, pentru a va limpezi mintea si a va revitaliza suficient incat sa abordati cu calm restul sarcinilor pe care le aveti de indeplinit. Incercati:

  1. O schimbare de decor: indepartati-va de factorii stresanti pentru cateva minute, fie ca acestia se afla la locul de munca, fie acasa. Acest interval de timp va va oferi o pauza mentala si oportunitatea de a evalua o situatie stresanta si de a o aborda intr-o alta maniera. In aceste cateva minute va puteti plimba, medita, vizita ceilalti colegi ori puteti manca alimente care reduc stresul (fructe de padure, seminte de floarea-soarelui, migdale, castraveti, avocado).
  2. Cateva exercitii: nu mai este nicio noutate pentru nimeni ca una dintre cele mai eficiente tehnici de inlaturare a stresului este practicarea sportului. Acesta are capacitatea de a risipi gandurile negative si frustrarile, datorita eliberarii de endorfine, hormonii placerii. Desigur, in majoritatea cazurilor, executarea unui program de exercitii structurat in timpul orelor de lucru nu este posibil, insa o scurta plimbare este aproape la fel de eficienta. O alta optiune este relaxarea musculara progresiva. Pentru aceasta, trebuie sa contractati, pe rand, fiecare grupa musculara, timp de cateva secunde, apoi s-o relaxati. Incordarea si detensionarea alternativa ale muschilor genereaza o stare de relaxare profunda. Aveti nevoie doar de cateva minute, putina intimitate si, daca sunteti acasa, de un pat.
  3. Un pui de somn: relatia dintre somn si stres poate da nastere unui cerc vicios. Prea multa munca si anxietate contribuie la aparitia insomniei, iar lipsa de somn asigura un teren favorabil acumularii stresului si anxietatii. Chiar si atunci cand aveti impresia ca nu aveti timp sa dormiti, un pui de somn de doar 20 de minute la pranz va va aduce multiple beneficii. Va veti trezi fresh si pregatiti pentru o noua runda de lucru. In cazul in care sunteti la birou, cea mai buna metoda de relaxare este schimbarea decorului.

Studiile arata ca suntem mult mai eficienti si ne simtim mai putin coplesiti de sarcini atunci cand lucram in intervale de timp stabilite si facem pauze dupa fiecare interval. 90 de minute de lucru este obligatoriu sa fie urmate de o pauza de 5-10 minute.

 

Factori care inlatura stresul pe termen lung

Stresul zilnic ne epuizeaza. 5 metode pentru a-l combateO situatie spontana si dificila nu poate fi prevenita intotdeauna, insa planurile de actiune pe termen lung pot face o situatie mai putin coplesitoare.

  1. Adoptarea obiceiurilor sanatoase: trei dintre cele mai sanatoase obiceiuri sunt dieta echilibrata, exercitiul fizic constant si somnul odihnitor. Cand va aparea o situatie stresanta, acesti trei factori va vor ajuta sa simtiti ca detineti controlul si nu veti mai fi depasiti de probleme. Alimentatia corecta, sportul si somnul stimuleaza nivelul de energie si imbunatatesc imaginea de sine, diminuand nivelurile de stres pe zi ce trece.
  2. Organizarea: managementul timpului influenteaza in mod direct nivelul de stres, mai ales atunci cand vine vorba de un numar mare de responsabilitati. Prioritizati-va sarcinile si nu lasati nimic neplanificat. In felul acesta, va va ramane mai mult timp pentru voi, timp pe care il puteti folosi pentru a va relaxa.

Lipsa somnului in perioadele stresante poate slabi sistemul imunitar si poate agrava starea de iritabilitate deja instalata. In aceste conditii, sunt indicate si suplimentele alimentare: magneziu, melatonina, extract de valeriana, dar si vitamina B6, care ajuta sistemul nervos.

 

Text: Oana Anghel                                                        

Sursa: Caloriecount.about.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.