Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum sa ne lasam de fumat in 5 pasi simpli

26 iunie 2014
Share

Dependenta de nicotina este una dintre cel mai greu de invins dependente. Desi multi fumatori si-ar dori sa renunte la acest obicei, putini sunt cei care chiar reusesc s-o faca. Si asta pentru ca efectele sevrajului sunt foarte neplacute si pentru multi insurmontabile. Ceea ce va propunem noi este renuntarea progresiva la fumat. Sa invatam, deci, cum sa ne lasam de fumat cu ajutorul catorva trucuri.

1. Observarea obiceiurilor

Pentru a ne mari sansele de reusita, este recomandat sa incepem prin a ne observa si analiza obiceiurile in materie de fumat. Fiecare dintre noi fumeaza din anumite motive, deci obiceiul fumatului variaza de la o persoana la alta. Exista persoane care isi aprind tigara imediat ce se trezesc, altele care nu fumeaza decat daca insotesc tigara de cafea. Primul pas in renuntarea la fumat este, deci, sa identificam circumstantele in care fumam. Odata constientizate aceste circumstante, obiceiurile care le insotesc pot fi inlocuite. Desigur, daca exista multa dorinta si putina vointa.

2. Fixarea de obiective realiste

In loc sa ne propunem sa renuntam dintr-odata la acest viciu, este de preferat sa ne stabilim obiective realiste, care ne vor ajuta sa progresam in dorinta noastra de a scapa de acest obicei. Spre exemplu, daca avem obiceiul de a fuma la intervale de 2 ore, am putea incepe prin a mari acest interval la 2.30 ore, apoi la 3 ore si tot asa. Iata, deci, cum sa ne lasam de fumat definitiv: adoptanad tehnica pasilor mici, dar siguri.

3. Locuinta, spatiu pentru nefumatori

Renuntarea la tutun presupune, in primul rand, eliminarea tigarii din viata cotidiana. De aceea, daca obisnuiti sa fumati in camera voastra, incepeti prin a transforma aceasta incapere intr-un spatiu pentru nefumatori. Spalati absolut orice lucru care miroase a tutun – de la haine pana la lenjerie de pat si perdele – si faceti o curatenie generala. Curatati inclusiv geamurile si parchetul cu solutii speciale care, de regula, emana un miros proaspat si placut. La final, parfumati camera cu spray-uri speciale. Spalati scrumiera si puneti-o intr-un dulap alaturi de alte vase, pe care nu le folositi zilnic. Treptat, extindeti acest spatiu pentru nefumatori si in celelalte incaperi ale casei. In acest fel, curand veti ajunge sa nu mai fumati in casa.

4. Sprijinul apropiatilor

Este foarte important ca atunci cand luam decizia de a renunta la tutun, sa le-o comunicam si apropiatilor nostri. Totodata, ar fi preferat sa-i convingem sa nu mai fumeze in prezenta noastra pentru a nu ne sabota decizia. O idee buna ar fi sa le propunem sa renunte la fumat odata cu noi si astfel sa pornim impreuna in aceasta lupta. De asemenea, este bine sa-i tinem la curent cu progresele noastre. In masura in care resursele financiare ne-o permit, ar fi de preferat sa apelam si la ajutorul specialistilor care cunosc miza sevrajului. Cele mai potrivite persoane carora sa le cerem informatii despre cum sa ne lasam de fumat sunt, evident, medicii si psihoterapeutii.

5. Progrese mici, dar sigure

In momentul in care decidem sa ne lasam de fumat trebuie sa fim constienti de faptul ca acesta este un angajament pe termen lung, care necesita foarte multa rabdare. Si asta pentru ca organismul si creierul nostru au nevoie de timp pentru a se adapta noilor conditii de viata. In ceea ce priveste tehnica aleasa, trebuie sa stiti ca nu exista una universal valabila.

sec

Daca ati incercat deja sa va lasati de fumat si nu ati reusit, cu siguranta metoda aleasa n-a fost cea care sa se potriveasca personalitatii voastre.

In sfarsit, reusita fiecaruia dintre noi in lupta cu fumatul depinde in special de determinarea noastra. In momentele dificile, atunci cand cu toti suntem tentati sa ne aprindem o tigara, va trebui sa ne aducem aminte faptul ca fumatul dauneaza grav sanatatii, dar si portofelului. Asta cu siguranta o stim, dar repetarea acestei afirmatii ori de cate ori simtim nevoia sa aprindem o tigara ne va face sa o integram mai bine.

Text: Oana Anghel

Sursa: malea.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.