Revista care te menține sănătos

Wellness club

In drum spre mare sau munte? Fiti sanatosi si in timp ce calatoriti!

12 iulie 2018
Share

Am intrat deja in sezonul concediilor, al vacantelor si, implicit, al calatoriilor. Ne gandim la locuri indepartate, dar si la plaiurile mioritice. Tot ce ne dorim este sa ne relaxam, sa uitam pentru cateva zile de zgomotul orasului si sa descoperim locuri frumoase.

Totusi, nu putem ajunge la destinatie fara o calatorie de lunga sau scurta durata, dupa caz. Asadar, daca plecati la drum cu automobilul personal, este posibil ca orele petrecute in trafic sa va oboseasca, mai ales daca va aflati la volan. Chiar daca sunteti soferul sau copilotul, asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la alimentatia corecta sau la orele de masa, la somn sau la pozitiile care sa nu dauneze coloanei. Tocmai de aceea, am intocmit o lista cu regulile pe care ar trebui „sa le puneti in bagaj”.

 

·   Sandvisuri, fructe, legume in loc de fast-food si mezeluri

Cand plecati la drum, este foarte important sa nu va schimbati alimentatia. Nu faceti popasuri la fast-food sau la orice restaurant pe care-l intalniti pe marginea drumului, deoarece va puteti alege cu o toxiinfectie alimentara. Preparati-va de acasa cateva sandvisuri cu produse care rezista mai mult timp la caldura fara a se altera si renuntati neaparat la mezeluri. Luati-va fructe, legume proaspete, precum mere sau banane, fructe deshidratate, nuci etc. Este foarte important sa va hidratati din interior catre exterior, asa ca apa plata este cea mai indicata in astfel de situatii.

Organismul este in general obisnuit sa primeasca mancare o data la 4-5 ore, asa ca, indiferent ca va aflati pe scaunul soferului sau pe bancheta din spate, trebuie sa va opriti si sa gustati ceva. In plus, acest mic popas este bine-venit in special pentru cel de la volan, care isi odihneste astfel ochii si se dezmorteste dupa multe ore petrecute intr-o pozitie nu tocmai confortabila.

 

·   Alegeti-va o pozitie cat mai confortabila in timpul calatoriei

In timpul voiajului pot aparea dureri musculare. In cazul in care sofati, trebuie sa va pozitionati astfel incat sa nu va intindeti pentru a ajunge la volan.
–   Asezati-va scaunul la unghi de 100 de grade si asigurati-va ca partea lombara sta lipita de spatarul scaunului.
–   Puteti folosi o perna mica sau un prosop rulat chiar in acest scop.
–   Asigurati-va ca luati pauze in mod regulat, o data la 20-30 de minute. Dati-va jos din masina si faceti un pic de stretching, dupa care reluati-va drumul. Acest tip de exercitiu este recomandat mai ales persoanelor cu dureri cronice de spate.

 

·   Trageti pe dreapta daca simtiti ca va ia somnul

Inainte de a pleca de acasa, fie ca sunteti pasager sau conduceti, trebuie sa va odihniti. Cei mai multi oameni sunt constienti de pericolele consumului de alcool la volan, insa mai rar de efectul pe care-l are oboseala. Daca veti fi somnorosi, gradul de concentrare va scadea, reactiile vor fi mult mai lente si asa mai departe. Daca veti calatori mult in special in timpul noptii, este neaparat nevoie sa dormiti, de preferat la un hotel. Trebuie sa va ascultati organismul si sa opriti imediat cum simtiti ca va ia somnul. Ori dormiti cateva ore intr-o parcare, daca sunteti presati de timp, ori conduceti cu randul, daca sunt mai multi conducatori auto in masina. Indiferent de varianta pe care o alegeti, nu neglijati acest aspect foarte important daca vreti sa ajungeti in cele mai bune si sigure conditii la destinatie.

 

·   Evitati stresul la volan

In drum spre mare sau munte? Fiti sanatosi si in timp ce calatoriti!Exista foarte multe persoane carora nu le place sa conduca si gasesc aceasta activitate foarte stresanta. Va puteti pune la punct un orar de calatorie pentru a nu zabovi in trafic la orele de varf. Daca sunteti blocati in trafic, utilizati tehnici de relaxare, respirati profund si incet, insa nu va enervati si nu va stresati. Ascultati ce muzica va place pentru a ramane calmi in timp ce conduceti. Daca exista posibilitatea, faceti din cand in cand schimb cu un alt sofer. Astfel de excursii pot fi distractive si pline de satisfactii daca va pregatiti cu ceva timp inainte. Si, desigur, nu uitati de centura de siguranta. Concediu placut!

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: Everydayhealth

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.