Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Descoperiti proprietatile curative ale apei termale

5 august 2013
Share

Apa termala provine din izvoare naturale, situate mai ales in regiunile vulcanice. Aceasta are multiple beneficii asupra sanatatii si aspectului fizic. Este indicata in diverse afectiuni ale aparatului locomotor, respirator, in cele cutanate si neurologice periferice, dar si in scop cosmetic.

Daca doriti sa o folositi in scop medical, fiti atenti ca bazinul in care intrati sa fie dotat cu filtre microbiologice, intrucat apa calda intretine bacteriile si ciupercile, iar riscul de infectii este chiar mai mare decat in cazul piscinei obisnuite. In special vara, cand tenul este mai incarcat de praf si expus radiatiilor solare, intrebuintarea zilnica a apei termale este esentiala, deoarece are un efect regenerator si calmant, imbunatateste circulatia la nivelul pielii si va poate scapa de acnee si de petele rosii de pe fata. Poate fi achizitionata din farmacii sub forma de spray-uri pentru racorirea fetei, lotiuni pentru demachiere etc.

 

Apa termala previne imbatranirea cutanata

Iata cateva beneficii ale utilizarii apei termale in scop cosmetic: oxigeneaza celulele, are actiune puternic antioxidanta, regenereaza si protejeaza tesuturile. Nu irita pielea (fiind potrivita chiar si pentru tenul sensibil si acneic), are efect antiinflamator, previne iritatiile sau inflamarea pielii si imbatranirea cutanata. Apa termala poate fi folosita si dupa epilat, barbierit sau in cazul in care va confruntati cu eczeme, urticarie sau alte reactii alergice la nivelul tegumentului. Mai mult, poate fi folosita pentru a fixa machiajul, iar daca este pastrata la frigider, efectul de calmare si decongestionare a pielii va fi si mai intens.

 

Baile regleaza metabolismul

Bogata in saruri minerale, apa termala este microbiologic pura, nu contine conservanti sau parabeni si este ideala nu doar pentru ingrijirea tenului, ci si pentru tratarea diverselor afectiuni cutanate sau alte probleme de sanatate, caz in care sunt recomandate baile. Cu cat apa este mai calda, cu atat imbunatateste mai bine circulatia la nivelul pielii si regleaza metabolismul.

 

Apa termala este indicata in dermatita atopica sau psoriazis

Dintre patologiile tratate cu baile de apa termala se numara: dermatita atopica, eczemele sub diferite forme, psoriazisul, arsurile si cicatricile cauzate de acestea, prurit etc. In plus, aerosolii pe care ii emana apa cresc imunitatea, o astfel de cura fiind indicata si in cazul afectiunilor respiratorii (de exemplu, astm, rinite alergice), circulatorii (reumatism) si neuromotorii.

Baile termale sunt indicate si in recuperarea fizica dupa accidente, tocmai pentru ca terapia incepe prin relaxare, iar calciul intareste oasele. Datorita proprietatilor vasodilatatoare, apele bogate in gaz carbonic sunt recunoscute si pentru tratarea bolilor cardiovasculare.

 

Sulful, bun contra reumatismului

Psoriazisul poate fi tratat si in baile care contin sulf. Totodata, apa termala sulfuroasa este recomandata si persoanelor care sufera de reumatism, dar nu este indicata in niciun caz copiilor, pentru ca sulful inhiba cartilajele de crestere. In schimb, femeile insarcinate au contraindicatie totala de a intra in apa termala in general, intrucat temperatura crescuta si concentratia mare de minerale pot duce la ruperea membranelor.

 

 

Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Ioana Vartosu
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.