Revista care te menține sănătos

Digestie

7 trucuri pentru a scapa de constipatie in vacanta

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
29 iulie 2021
Share
7 trucuri pentru a scapa de constipatie in vacanta

Schimbatul zborurilor, pierderea bagajelor, locurile noi, mancarea necunoscuta – calatoriile pot fi cateodata stresante, chiar daca faceti o excursie din placere. De asemenea, pot exista si multe abateri de la stilul de viata de zi cu zi, ce duc la constipatie, doar daca nu planuiti voiajul cu atentie.

Constipatia creeaza intotdeauna disconfort, insa poate fi si mai deranjanta atunci cand calatoriti. Exista multe motive pentru care ati putea ignora nevoia de a merge la toaleta in vacanta. V-ati putea simti inconfortabil sa folositi o toaleta publica sau poate sunteti prea ocupat sa vizitati obiectivele turistice. Insa ignorarea nevoii de a merge la toaleta poate duce la constipatie. In loc sa treceti cu vederea, apelati la toaleta ori de cate ori aveti nevoie. Iata care sunt trucurile care va ajuta sa preveniti sau sa ameliorati constipatia.

1.  Luati mancare in bagaj

Gasirea alimentelor sanatoase pe drum poate deveni o adevarata aventura. Nu apelati la mancarea saraca in fibre ce se gaseste la fast-food, benzinarii sau aeroporturi. In schimb, luati cu dumneavoastra gustari bogate in fibre pentru a va asigura tranzitul intestinal. Optiunile bune includ biscuiti integrali, fructe uscate sau proaspete, legume proaspete sau cereale integrale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LaxaNatur care stimulează tranzitului intestinal, combaterea constipaţia şi ajută la funcţionarea optima a tractului digestiv.

2.  Nu uitati fibrele

Preferati croasantele cu ciocolata in locul cerealelor integrale in concediu? Atunci asigurati-va ca aveti alta sursa de fibre in dieta. Consumul mic de fibre este principala cauza a constipatiei, chiar daca sunteti in vacanta sau nu. Incercati sa consumati 2 portii si jumatate de legume si 2 portii de fructe zilnic. Fasolea si painea integrala ajuta, de asemenea, la un tranzit intestinal eficient. Cele mai multe alimente de care vreti sa va bucurati in vacanta, precum fast-foodul si deserturile, pot inrautati constipatia. Cele mai frecvente alimente de acest tip includ branza, dulciurile, carnea, pizza, chipsurile si inghetata. Daca constipatia devine o problema, limitati consumul acestora, doar ocazional.

3.  Beti multe lichide

Consumul crescut de fluide nu numai ca ajuta la ameliorarea constipatiei, dar poate face scaunul mai moale si mai usor de eliminat. O cantitate mare de lichide previne deshidratarea, ce duce la constipatie. Luati o sticla de apa si umpleti-o mereu. Daca nu puteti gasi apa plata curata, beti multa apa minerala, suc de fructe natural sau alte bauturi decofeinizate.

4.  Limitati consumul de cofeina si alcool

Un cocktail pe marginea piscinei poate suna tentant, insa poate fi adaugat pe lista factorilor ce cauzeaza constipatia. Alcoolul si cofeina pot duce la constipatie. Daca sunteti predispusi la aceasta problema in timp ce calatoriti, evitati bauturile care le contin. Sau, alternativ, beti multa apa in timp ce consumati aceste bauturi, pentru a va asigura ca ramaneti hidratat.

5.  Ramaneti activ

Calatoria este egala, de cele mai multe ori, cu statul jos – in masina, tren sau avion. Din pacate, atunci cand incetati sa va miscati, la fel se intampla si cu tranzitul intestinal. Daca stati jos pentru o perioada mai mare de timp, faceti pauze frecvente pentru a va plimba putin. Iar atunci cand ajungeti la destinatie, planuiti activitati fizice, precum plimbari pe jos sau cu bicicleta, pentru a va pune in miscare corpul.

6.  Planuiti pauze de toaleta

Daca sunteti obisnuit sa mergeti la toaleta la anumite ore, incercati sa faceti acest lucru si in vacanta. Acordati-va timp sa va relaxati. Gasiti un ziar sau o revista de citit. Daca nu aveti scaun in 10 minute, incercati mai tarziu, atunci cand simtiti nevoia.

7.  Pregatiti-va pentru calatorie

Daca suferiti de constipatie atunci cand calatoriti, pregatiti-va din timp. Una dintre metode este sa incepeti sa luati un laxativ usor cu cateva zile inainte de a pleca. Apoi continuati sa-l luati si cat sunteti in vacanta. Acesta inmoaie scaunul si il face mai usor de eliminat. Insa nu faceti abuz de laxative: organismul poate deveni dependent de acestea. Intrebati medicul care dintre acestea este cel potrivit pentru dumneavoastra.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.