Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru calmarea durerilor reumatice

5 noiembrie 2012
Share

Odata cu venirea toamnei, cu variatii de temperatura si umiditate, de presiune atmosferica, ploaie, vant, afectiunile reumatice prezinta o accentuare a simptomelor: durere, inflamatie, limitarea miscarilor articulare. In aceasta perioada, pacientii cu reumatism degenerativ (artroza) se plang de acutizari ale puseelor de durere.

Este momentul ca, alaturi de tratamentul alopat (cu antiinflamatoare nesteroidiene sau cortizon) care are limitele lui si, prin urmare, nu se poate administra timp indelungat, deoarece are efecte adverse (iritatie gastrica, retentie de apa, posibil aparitia hemoragiilor), sa beneficiati de terapia naturista, insotita de masaje cu unguente din plante, bai cu plante sau uleiuri esentiale, reflexoterapie etc. Remediile naturale au efect antialgic, antiinflamator, decontracturant. Intern, se pot administra sub forma de capsule, tincturi, ceaiuri.

Remediile naturale trebuie asociate unui regim alimentar adecvat: se reduce cantitatea de proteine si grasimi animale; se consuma legume si fructe, cereale integrale, nuci, migdale, macese; datorita acizilor grasi Omega-3 continuti, carnea de peste are proprietati antiinflamatoare.

 

Gheara-diavolului si cartilajul de rechin, remedii eficientepentru reumatism

Pentru reducerea durerilor reumatice se pot utiliza ceaiurile din mesteacan, ienupar, soc, coada-calului, ce au actiune detoxifianta si diuretica, alaturi de remediile prezentate:

  • Gheara-diavolului are actiune analgezica, antiinflamatoare, antioxidanta, fiind utilizata in special pentru tratamentul cronic al durerii articulare, cu diminuarea simptomatologiei si redobandirea flexibilitatii osteo-articulare. 
  • Cartilajul de rechin are actiune benefica la nivelul sistemului osteo-articular. In acelasi timp, este o sursa naturala de calciu si fosfor, avand efect de stimulare a imunitatii, antiinflamator, antialgic.
  • Scoarta de salcie si cretusca are in compozitie salicilina, precursorul natural al acidului acetilsalicilic (aspirina), cu efecte antialgice, antiinflamatoare, antipiretice.
  • Lemnul-dulce are efect cortizon-like (similar cortizonului), fiind antiinflamator si antialgic.

 

Unguentele, masajele si baile calde reduc durerea reumatica

In ameliorarea durerilor reumatice sunt eficiente unguentele care au in compozitie arnica, gheara-diavolului, venin de albine, scoarta de salcie, Boswellia Serrata, lavanda, extract de ardei iute (are capsaicina, cu proprietati revulsive si antilagice). Deosebit de benefice pentru reducerea durerilor cauzate de reumatism sunt si masajele sau baile calde cu ulei esential de menta, pin, cimbru, musetel, roinita ori cele in care se adauga infuzie, decoct sau macerat din: macese, flori de musetel, coaja de salcie si de stejar, frunze de nuc, muguri de pin, radacina de tataneasa. Nivelul apei nu trebuie sa depaseasca baza toracelui, iar baia trebuie sa dureze aproximativ 10-15 minute, dupa care persoana respectiva trebuie sa se infasoare intr-un halat gros si sa stea in pat minimum o ora. 

Este bine sa se foloseasca produse ce contin combinatii de plante cu actiune antialgica si antiinflamatoare alaturi de substante ce protejeaza cartilajul de procesul degenerativ: glucozamina, condroitina, acid hialuronic, mangan, bor, siliciu, vitamina C.

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.