Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Probleme de respiratie? Plamanii ar putea fi in pericol

29 ianuarie 2014
Share

Auzim foarte multe informatii despre riscurile cancerului pulmonar, dar mai putine lucruri despre o afectiune pulmonara la fel de comuna, numita BPOC. Bronhopneumopatia obstructiva cronica este, de fapt, o combinatie intre doua conditii, emfizem si bronsita cronica obstructiva, ambele cauzate de afectiuni pulmonare ce apar ca urmare a fumatului sau expunerii la substante iritante pentru plamani.

Fie ca sunteti fumator, fost fumator sau niciuna dintre cele doua, puteti dezvolta BPOC, din cauza ca plamanii nu mai pot primi oxigen.

In momentul in care plamanii nu mai functioneaza la capacitate maxima, simptomele incep sa apara, insa s-ar putea sa nu va dati seama despre ce este vorba. BPOC-ul este o boala progresiva, ce nu poate fi incetinita. Iata mai jos cateva semne prin care plamanii v-ar putea anunta ca sunt „in incurcatura”.

 

Dificultati de respiratie

Foarte multe persoane se pot confrunta cu dificultati la nivelul respiratiei si incearca sa gaseasca explicatii, gandindu-se fie ca au imbatranit, fie ca si-au iesit din forma. Puteti insa incetini sau opri progresia bolii. Tratamentul ar trebui inceput de indata ce va pierdeti suflul doar prestand activitati simple prin casa. Este foarte important sa va mentineti sau sa cresteti nivelul de activitate pentru a pastra functia pulmonara in parametri normali. Urmariti daca in momentul in care urcati scarile puteti sau nu sa respirati adanc. Daca nu… adresati-va medicului specialist.

 

Tuse frecventa care se agraveaza

Toata lumea tuseste din cand in cand, insa atunci cand tusea persista pentru o perioada lunga de timp sau devina cronica, este cazul sa discutati cu medicul dumneavoastra. BPOC-ul inflameaza bronhiile si alveolele. Cand acest lucru se intampla, peretii cailor respiratorii se ingroasa si produc mai mult mucus decat de obicei, astupandu-le. Veti observa probabil o tuse flegmatica ce acompaniaza de obicei gripa, doar ca nu veti mai avea niciun alt simptom specific racelilor.

 

Durerile de cap dimineata

Unul dintre cele mai misterioase simptome ale BPOC-ului este durerea de cap resimtita dimineata, imediat dupa ce v-ati trezit. Asta se intampla deoarece, pe timpul noptii, nu respirati suficient de adanc, iar dioxidul de carbon se acumuleaza in timp ce dormiti. Acumularea de dioxid de carbon face ca vasele de sange din creier sa se dilate, rezultand astfel durerile de cap. Multi oameni nu fac, din pacate, conexiunea dintre durerile de cap si BPOC.

 

Gleznele umflate

Pe masura ce boala obstructiva cronica avanseaza, incepe sa apara insuficienta cardiaca, pentru ca sistemul circulator nu beneficiaza de oxigenul de care are nevoie pentru a functiona asa cum ar trebui. Acest lucru conduce la acumularea de lichid si, astfel, gleznele se umfla. Pe masura ce starea plamanilor se inrautateste, inima nu mai poate pompa sangele suficient de puternic pentru a-l furniza ficatului si rinichilor. Astfel, nu se mai elibereaza toxinele.

 

Tulburarile de somn

Ganditi-va foarte bine la pozitia in care dormiti. Va puneti adesea mai multe perne sub cap pentru a respira mai bine? Atunci cand dormiti pe spate, fortati plamanii sa lucreze mai greu, asadar va este mai greu sa dormiti adanc, sa va odihniti. Somnul este, de asemenea, mai dificil pentru persoanele cu BPOC, pentru ca tusesc pe timp de noapte. In plus, poate aparea apneea in somn si boala de reflux gastroesofagian.

 

O nuanta usor albastruie a buzelor sau unghiilor

De-a lungul timpului, daca sangele nu furnizeaza suficient oxigen in tot organismul, buzele si unghiile pot capata o culoare usor albastruie. Culoarea este mai evidenta pe patul unghiei. In plus, pielea poate capata o nuanta usor gri, deoarece sangele care contine mai putin oxigen are o culoare usor albastruie. In ceea ce priveste persoanele de culoare, modificarile sunt usor mai vizibile la nivelul buzelor, gingiilor si in jurul ochilor.

 

Ruxandra Raica
Sursa: caring.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.