Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Tot ce trebuie sa stiti despre tratamentul bolilor de inima prin angioplastie si stenturi

30 septembrie 2014
Share

In cazul unelor persoane, tratamentul bolilor cardiace poate fi facut fara interventie chirurgicala. Angioplastia reprezinta o procedura nechirurgicala ce poate fi folosita pentru a deschide arterele coronare blocate (arterele de la nivelul inimii). Plasarea unui stent reprezinta alta optiune de tratament ce poate fi facuta in timpul unei angioplastii.

 

Ce se intampla in timpul unei angioplastii?

In primul rand, se realizeaza o cateterizare cardiaca, fiind o parte din angioplastie. Veti primi medicamente care va ajuta sa va relaxati, iar medicul va decide locul in care cateterul va fi inserat, dupa o prealabila anestezie locala.

Apoi, se va introduce un tub de plastic subtire in artera – de obicei prin canalul inghinal, dar, uneori, se poate si la nivelul bratului. Apoi, un tub mai lung (denumit cateter) va trece prin canal si, prin vasele de sange, acesta va ajunge in arterele de la nivelul inimii.

Se va injecta o cantitate mica de substanta de contrast prin cateter si va fi pozata prin intermediul razelor X pe masura ce se deplaseaza prin camerele inimii, valve si vasele de sange mari. Prin intermediul acestor poze, medicul va putea localiza obstructia arterelor coronare si va putea observa daca valvele cardiace functioneaza corect.

Daca se va lua decizia de a realiza angioplastia, medicul va muta cateterul in artera blocata si va realiza una dintre procedurile interventionale descrise mai jos. Procedura in sine dureaza aproximativ o ora si jumatate pana la doua ore si jumatate, insa pentru pregatire si recuperare se mai adauga cateva ore. Puteti sa stati in spital peste noapte pentru a fi monitorizat de catre personalul medical.

 

Ce tipuri de proceduri interventionale sunt folosite in angioplastie?

Tot ce trebuie sa stiti despre tratamentul bolilor de inima prin angioplastie si stenturiExista mai multe tipuri de proceduri interventionale prin intermediul carora medicul poate realiza angioplastia. Acestea includ:
  Angioplastie cu balon. Prin aceasta metoda, se introduce cu ajutorul unui cateter un balon mic pana la nivelul arterei obturate. Odata plasat, balonul se umfla pentru a face compresie impotriva peretelui arterial si pentru a intinde deschiderea arterei pentru a creste fluxul sanguin spre inima.
  Stent. Un stent reprezinta un tub mic din metal ce actioneaza ca un suport in artera coronara. Pentru a insera stentul, se foloseste un cateter tip balon. Odata plasat, balonul se umfla, iar stentul ajunge la dimensiunile arterei pe care o tine deschisa. Apoi, balonul se dezumfla si este indepartat, in timp ce stentul ramane in permanenta. Dupa aproximativ o saptamana, artera se vindeca in jurul stentului. Unele stenturi contin substante medicamentoase ce reduc riscul de restenozare (reblocaj).
  Rotablatie. Se insereaza un cateter special pana la artera coronara ce indeparteaza placa de la nivelul arterelor coronare. Particulele microscopice sunt indepartate in circulatia sanguina si filtrate apoi in ficat si splina. Aceasta procedura se face ori de cate ori este nevoie pentru a reface fluxul sanguin.
  Angioplastia laser. Este asemanatoare angioplastiei cu balon, insa, in loc de cateterul cu balon, aceasta tehnica utilizeaza cateterul cu laser. Laserul este ghidat la nivelul obstructiei, si apoi distruge placa prin vaporizare in particule gazoase. Laserul poate fi folosit ca atare sau impreuna cu angioplastia cu balon.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.