Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Iaurtul ar putea ajuta la scaderea tensiunii arteriale

23 iulie 2014
Share

Un nou studiu de profil sugereaza ca un potențial ajutor în scăderea tensiunii arteriale ar putea veni chiar din frigider. Studiul a constatat ca un consum regulat de probiotice, cum ar fi cele gasite in unele iaurturi sau suplimente, poate ajuta la ameliorarea tensiunii arteriale.

Cercetatorii au analizat datele a noua studii care au examinat legăturile dintre probiotice si tensiune arteriala. Studiile au fost efectuate asupra a 543 de adulti.

Persoanele care au consumat probiotice au inregistrat o scadere medie a tensiunii arteriale sistolice de aproximativ 3,6 milimetri coloană de mercur (mm Hg) și o reducere medie a tensiunii arteriale diastolice de aproximativ 2,4 mm Hg, fata de cei care nu au consumat probiotice.

Beneficiile probioticelor par mai relevante in randul persoanelor cu tensiune arteriala crescuta (peste 130/85), iar probioticele cu mai multe tipuri de bacterii au redus tensiunea arterială mai mult decât cele cu un singur tip de bacterii, potrivit cercetatorilor. Studiul a fost publicat pe 21 iulie, in revista Hypertension.

 

Legatura cauza/efect nu a putut fi demonstrata stiintific

Pe de alta parte, persoanele care au consumat probiotice pentru mai puțin de două luni nu au inregistrat scaderi semnificative in cazul tensiunii arteriale, au mentionat autorii studiului.

Totuși, „studiile sugereaza ca un consum regulat de probiotice poate fi parte a unui stil de viață sănătos si poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute, precum și la menținerea unui nivel sanatos al tensiunii arteriale”, a declarat Jing Sun, din cadrul Universitatii Griffith din Australia, coordonator al studiului.

Probioticele la care face referire studiul sunt cele din iaurt, lapte fermentat, lapte acru și brânză, dar si suplimente cu probiotice.

Studiul ar putea indica doar ca exista o legatura intre aportul crescut de probiotice și nivelurile mai mici ale tensiunii arteriale, dar acesta nu a putut dovedi care este cauza acestui efect. De aceea, autorii studiului au subliniat că sunt necesare cercetari suplimentare inainte ca medicii sa poata recomanda pacientilor sa ia probiotice pentru scăderea tensiunii arteriale.

 

Rolul probioticelor – unul oricum benefic

Iaurtul ar putea ajuta la scaderea tensiunii arteriale„Scaderea tensiunii arteriale a fost modesta,” a remarcat dr. Merle Myerson, de la Centrul pentru Boli Cardiovasculare si Prevenirea Bolilor din New York.

Aceasta ea a adaugat ca studiul a avut limite, pentru că „suma de probiotice consumate a variat de la studiu la studiu, iar alte componente – probabil, benefice – din dietele participanților nu au fost întotdeauna măsurate uniform.

La randul sau, dr. Bruce Rutkin, cardiolog in cadrul Spitalului Universitar North Shore din New York, a precizat ca studiile anterioare au demonstrat ca produsele cu probiotice pot avea un impact benefic in privinta tensiunii arteriale, printr-o varietate de mecanisme. Acestea includ o scădere a nivelurilor sanguine de colesterol „rau”, controland nivelul de zahar din sange si reducand rezistenta la insulina – un element cheie in diabetul zaharat.

Rutkin a fost de acord cu Myerson că nivelul de scadere a tensiunii arteriale dat de produsele probiotice a fost „modest”, dar considera că, „legat de un stil de viata sanatos, aceste produse pot juca un rol în modificarea riscului cardiovascular.”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.