Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Kilogramele in plus pot duce la fibrilatie atriala

19 iunie 2014
Share

Fibrilatia atriala reprezinta o tulburare frecvent intalnita a ritmului cardiac, ce consta practic in contractii neregulate si deseori rapide ale inimii, determinand reducerea aportului de sange la nivelul diverselor organe. In timpul fibrilatiei, atriile se contracta haotic si neregulat, neexistand o coordonare intre atrii si ventricule.

Simptomele fibrilatiei atriale constau in palpitatii, ameteli, senzatia de lipsa de aer si de slabiciune generala. Episoadele de fibrilatie pot fi intermitente sau poate fi permanenta, cronica. Totodata, poate pune viata in pericol din cauza cresterii riscului de aparitie a cheagurilor de sange (trombi) in interiorul inimii. Acesti trombi ajung prin intermediul circulatiei sangelui in alte organe, cel mai frecvent in creier, putand determina un accident vascular cerebral.

Obezitatea modifica structura miocardului

In ultimele decenii, prevalenta obezitatii a crescut foarte mult, atingand proportii epidemice. Similar, a crescut in paralel si prevalenta fibrilatiei atriale.

Studii recente au gasit o legatura certa intre obezitate si prezenta fibrilatiei atriale. Obezitatea induce modificarea dimensiunilor si structurii muschiului cardiac, ca si tulburarea contractiei si functionarii electrice a inimii. Aceasta afectare a functiei electrice a inimii este cea care determina aparitia fibrilatiei atriale. La pacientii obezi se mai produce si un alt fenomen care consta in scaderea elasticitatii miocardului (muschiului cardiac) si aparitia disfunctiei diastolice, adica o tulburare de relaxare a inimii care predispune la fibrilatie atriala.

Prevalenta fibrilatiei atriale in randul populatiei generale este de aproximativ 1% si creste odata cu varsta. Tulburarile de ritm cardiac, dintre care si fibrilatia atriala, sunt in general atribuite unei combinatii de factori: hipertiroidism, consumul de alcool, trombembolism pulmonar, pneumonie, alte boli cardiace.

Obezitatea, diabetul zaharat si fibrilatia atriala

obezitate si fibrilatieObezitatea se asociaza cu cresterea riscului diabetului zaharat si hipertensiunii arteriale. Diabeticii dezvolta cardiomiopatie diabetica, ce se caracterizeaza prin modificarea structurii si functiei inimii, ceea ce predispune la fibrilatie atriala. Asemanator, pacientii cu hipertensiune, in special cei care au valori necontrolate prin tratamentul tensiunii arteriale, vor dezvolta in timp hipertrofia (ingrosarea) muschiului cardiac, cu cresterea rigiditatii acestuia si a riscului de aparitie a fibrilatiei atriale.

Un alt mecanism incriminat in aparitia fibrilatiei la obezi este legat de sindromul de apnee in somn, foarte frecvent la obezi. Cei care il au prezinta scaderea oxigenarii diverselor organe, inclusiv a inimii, ca urmare a tulburarilor respiratorii asociate.

Inima face un efort suplimentar cand pompeaza sangele

Oxigenarea deficitara a inimii este un alt factor care creste riscul aparitiei fibrilatiei atriale. Pe de alta parte, obezitatea induce cresterea efortului pe care inima trebuie sa il faca. Cu fiecare bataie, inima trebuie sa pompeze o cantitate mai mare de sange pentru a asigura nevoile organismului, ceea ce duce la dilatarea cavitatilor cardiace, in special a atriului stang, predispunand in continuare la fibrilatie atriala. Obezitatea severa poate determina si aparitia insuficientei cardiace, independent de alti factori de risc cardiovascular. Insuficienta cardiaca se asociaza in timp cu aparitia fibrilatiei atriale. In concluzie, reducerea greutatii corporale este o masura preventiva importanta pentru reducerea riscului fibrilatiei atriale.

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna,

Specialist cardiologie

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.