Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Sindromul coronarian acut: factori de risc

27 noiembrie 2013
Share

Sindromul coronarian acut este complicatia cauzata de placile de aterom de pe peretii arterelor coronare care iriga miocardul (ateroscleroza). Alcatuite din depozite de grasimi, ele determina ingustarea arterelor, cu scaderea fluxului de sange la nivelul lor. Rezultatul: inima nu poate pompa suficient sange oxigenat la nivelul organismului, aparand durerea anginoasa sau atacul de cord.

Termenul de sindrom coronarian acut este folosit pentru a descrie afectiunea cardiaca determinata de scaderea sau disparitia brusca a fluxului sangvin la nivelul unei anumite zone a muschiului cardiac (miocard). Simptomele pot fi reprezentate de senzatia de presiune toracica sau durere cu caracter violent, aparuta in timpul repausului sau efortului fizic usor (angina instabila). Primul semn poate fi chiar stopul cardiac. Cel mai frecvent, diagnosticul se stabileste in camera de garda a unui spital. Daca este diagnosticat rapid, sindromul coronarian acut se poate trata cu succes de cele mai multe ori.

 

Majoritatea cazurilor apar cand placutele de aterom de la nivelul arterelor coronare se rup, determinand aparitia unui cheag de sange. Asocierea dintre placuta de aterom si cheagul de sange limiteaza si mai mult fluxul sangvin in muschiul cardiac.

 

Care sunt factorii de risc in sindromul coronarian acut?

  • Varsta peste 45 de ani la barbati si peste 55 de ani la femei;
  • Hipertensiunea arteriala, colesterolul sangvin mare, fumatul, sedentarismul, diabetul zaharat tip 2;
  • Istoricul familial de boala cardiaca ischemica sau accident vascular cerebral;
  • In cazul femeilor, hipertensiunea arteriala, preeclampsia sau diabetul gestational (in timpul sarcinii) constituie factori aditionali de risc.  

 

Cum se manifesta sindromul coronarian acut?

Simptomele constau in durere in piept (angina pectorala), avand caracter de arsura, presiune sau „gheara”, durere care poate iradia la nivelul gatului sau bratului stang, greata, varsaturi, dispnee (respiratie dificila, senzatie de lipsa de aer), transpiratii generalizate. Este important de stiut ca simptomele si semnele depind de varsta pacientului, sex si asocierea altor boli, in special a diabetului zaharat. Alte simptome sunt durerea abdominala, ameteala, senzatia neobisnuita de oboseala inexplicabila, uneori lipotimie (lesin). Orice persoana care are durere cu caracter anginos, neobisnuita ca intensitate sau durata, trebuie sa apeleze la serviciile medicale de urgenta.

 

Sfatul specialistului

Pentru confirmarea diagnosticului, sunt necesare cel putin doua tipuri de teste: electrocardiograma si testele de sange. Prevenirea aparitiei sindromului coronarian acut presupune adoptarea unei diete sanatoase, exercitii fizice regulate, cel putin 30 de minute zilnic, incetarea fumatului, precum si controlul periodic al tensiunii arteriale, colesterolului.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.