Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Glucozamina si tratamentul osteoartritei

19 august 2014
Share

Glucozamina este o substanta intalnita in mod natural in lichidul din jurul articulatiilor. Este un compus format din glucoza si aminoacidul glutamina (cel mai abundent din muschi si sange) si produce o molecula utilizata in formarea si repararea cartilajului, precum si a altor tesuturi. Producerea de glucozamina incetineste odata cu varsta. Aceasta joaca un rol vital in ceea ce priveste construirea cartilajului si poate fi consumata sub forma de supliment alimentar de catre persoanele care sufera de osteoartrita. Glucozamina, in special sulfatul de glucozamina, se recolteaza din cochiliile scoicilor.

Glucozamina este combinata adesea cu condroitina, intalnita in cartilajul de rechin etc. Condroitina confera elasticitate cartilajului si previne distrugerea lui de catre enzime.

 

De ce avem nevoie de glucozamina

Glucozamina este vitala pentru construirea cartilajului. Cartilajul este un tesut intalnit in mai multe zone ale corpului si functioneaza ca o perna intre oase si articulatii. Cartilajul articular necesita glucozamina fiind un precursor al glicozaminoglicanilor, componenta majora a cartilajului articular. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul de glucozamina scade, ceea ce poate conduce la o eventuala deterioare a cartilajului.

 

Glucozamina si osteoartrita

Suplimentele pe baza de glucozamina sunt utilizate pe scara larga impotriva osteoartritei. In ceea ce priveste osteoartrita, cartilajul care amortizeaza articulatiile devine rigid si isi pierde elasticitatea. Astfel, devine predispus la umflare, deteriorare etc. De vreme ce glucozamina intalnita in mod natural in organism repara cartilajul articular, in momentul in care este administrata ca supliment alimentar ajuta la aprovizionarea organismului. Exista dovezi conform carora glucozamina reduce simptomele osteoartritei la genunchi si incetineste progresia, reduce rigiditatea, precum si umflarea articulatiilor.

 

Bolile inflamatorii intestinale si colita ulcerativa

aminoacid glucozaminaBolile inflamatorii intestinale implica inflamatia pe termen lung a unei parti a tractului digestiv. Printre bolile inflamatorii intestinale se numara boala Crohn si colita ulcerativa. Colita ulcerativa afecteaza o parte a tractului digestiv, in timp ce boala Crohn poate provoca inflamatii in orice parte a mucoasei de-a lungul tractului digestiv. Un studiu pilot realizat de catre specialistii Departamentului de Gastroenterologie Pediatrica a Universitatii din Londra, Marea Britanie, a concluzionat ca suplimentele pe baza de glucozamina ar putea reprezenta un tratament benefic in cazul copiilor cu boli inflamatorii intestinale care nu au raspuns la alte tratamente.

 

Efectele benefice ale glucozaminei asupra altor afectiuni

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au constatat ca suplimentele pe baza de N-acetil-glucozamina au suprimat raspunsul autoimun daunator care apare in caz de scleroza multipla. Mai exista si alte afectiuni in cazul carora suplimentele de glucozamina actioneaza benefic, printre care leziunile sportive, durerile cronice de spate, astmul. Utilizarea pe termen scurt a glucozaminei este foarte bine tolerata. Totusi, printre efectele secundare se numara somnolenta, durerile de cap, durerile abdominale, lipsa poftei de mancare, arsurile, constipatia, diareea, varsaturile. O atentie suplimentara trebuie sa o acorde persoanele care au alergie la fructele de mare.

 

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Medicalnewstoday.com; Altmedicine.about.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.