Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Artrita reumatoida: 5 tipuri de exercitii pentru maini

3 ianuarie 2018
Share

Artrita reumatoida este o boala cronica inflamatorie cu efecte la nivelul articulatiilor mainilor si picioarelor. Spre deosebire de osteoartrita, artrita reumatoida afecteaza mucoasa articulatiilor, cauzand umflaturi dureroase care pot duce la eroziuni osoase.

Odata artrita reumatoida instalata, mobilitatea si forta mainilor scad, iar activitatile simple, de rutina, se pot transforma intr-o povara. Tratamentul acestei afectiuni poate include si cateva exercitii specifice pentru maini care amelioreaza cu succes simptomele. In general, numarul de repetari trebuie stabilit impreuna cu terapeutul dumneavoastra. Va prezentam cateva tipuri de exercitii eficiente in caz de artrita.

  •   Ridicati individual fiecare deget

Acesta este un exercitiu simplu, care va ajuta la reducerea simptomelor. Lipiti-va mana de o suprafata neteda si apoi ridicati fiecare deget, individual. Este foarte important sa nu faceti miscari bruste. In general, articulatiile sunt destul de rezistente, insa nu trebuie sa le fortati.

  •  Indoiti degetele catre centrul palmei

artritaUn alt exercitiu pentru maini presupune indoirea degetelor catre centrul palmei, exact ca actiunea de a inclesta pumnul. Atentie insa, nu trebuie sa strangeti tare. Pentru a facilita astfel de miscari, incercati sa executati acest exercitiu in timp ce faceti un dus caldut. Mai puteti utiliza parafina incalzita, pentru ca articulatiile sa se relaxeze.

  •    Exercitiu pentru facilitarea activitatilor zilnice

Exercitiile pentru maini in caz de artrita reumatoida sunt eficiente, deoarece imbunatatesc flexibilitatea articulatiilor, facilitand astfel efectuarea unor activitati zilnice, cum ar fi simplul gest de a va lega sireturile sau de a incheia nasturii unei bluze. Astfel de activitati devin o povara cand va luptati cu aceasta afectiune. Exercitiul consta in a atinge buricul degetului mare, pe rand, cu varful celorlalte degete.

  •  Atingeti cu degetul mare baza degetului mic

Scopul acestui exercitiu este de a va pastra mobilitatea. Trebuie sa va concentrati asupra degetului mare (police), pentru ca, pe masura ce artrita progreseaza, este din ce in ce mai greu sa faceti anumite miscari. Un exercitiu-cheie este sa incercati sa atingeti cu degetul mare baza degetului mic. Acest tip de miscare va poate ajuta sa tineti mai bine in mana anumite obiecte circulare.

  • Departati-va degetele

Atunci cand veti incerca, spre exemplu, sa va puneti o pereche de manusi, trebuie sa faceti o anumita miscare. Tocmai de aceea, incet si usor, apropiati, dupa care departati degetele de la mana. De asemenea, separati degetul mare de restul degetelor.

Semnele si simptomele artritei reumatoide includ tumefactie articulara dureroasa, de cele mai multe ori a mai multor articulatii, redoare articulara matinala, oboseala, febra, aparitia la nivelul pielii a unor noduli reumatoizi.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: Everydayhealth

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.