Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Artrita psoriazica: simptome si factori de risc

28 august 2018
Share

Artrita psoriazica este o forma de artrita inflamatorie ce poate afecta unele dintre persoane care au psoriazis. Psoriazisul este o afectiune a pielii ce cauzeaza o iritatie rosie ce apare mai frecvent la nivelul coatelor, genunchilor, gleznelor, mainilor.

Simptome artrita psoriazica

Artrita psoriazicase manifesta prin inflamatia (umflarea si inrosirea) articulatiilor. Aceste manifestari sunt frecvente si se inrautatesc dimineata. Persoanele cu artrita psoriazica pot, de asemenea, sa prezinte inflamarea tendoanelor (tendinita) si in jurul cartilajului. Aceasta inflamatie poate duce la entesopatie, ce reprezinta inflamarea tendonului la punctul de insertie pe os. Inflamarea tendonului calcaiului cauzeaza tendinita achileana, ce duce la durere in timpul mersului si la urcarea scarilor.

Tipuri de artrita psoriazica

Exista 5 tipuri de artrita psoriazica. Este foarte important sa stiti ce fel de artrita psoriazica aveti si sa ii intelegeti caracteristicile pentru a o trata corect.

  1. Artrita psoriazica simetrica – afecteaza aceleasi articulatii pe ambele parti ale corpului. Artrita psoriazica simetrica poate fi destructiva si cauzeaza pierderea functiilor la aproximativ 50% dintre persoanele care au aceasta forma de artrita.
  2. Artrita psoriazica asimetrica – implica tipic una pana la trei articulatii ale corpului (mari sau mici), precum ale genunchilor, soldurilor sau mai multor degete.
  3. Tipul interfalangial distal – implica articulatiile mici apropiate de unghii ale degetelor de la maini si picioare. Aceasta forma este confundata cu osteoartrita, o boala cronica ce cauzeaza deteriorarea cartilajelor articulatiilor si ale oaselor.
  4. Spondilita psoriazica – afecteaza coloana vertebrala si poate cauza inflamatie la nivelul gatului, mijlocului, vertebrelor sau in regiunea sacroiliaca (zona pelvina), facand miscarea dificila.
  5. Artrita mutilanta – este o forma severa, deformanta si destructiva de artrita psoriazica, ce afecteaza articulatiile mici ale degetelor de la maini si picioare. Acestea duc la pierderea functiei articulatiilor implicate. Este asociata frecvent cu durere de mijloc si de gat. Din fericire, aceasta forma de artrita este rara.

 

Categorii de persoane predispuse la artrita psoriazica

Aproximativ 10-30% dintre persoanele cu psoriazis fac artrita psoriazica. Aceasta poate aparea la orice varsta, insa afecteaza, de obicei, persoanele intre 30 si 50 de ani. Cauza nu este cunoscuta, insa factorii genetici, impreuna cu sistemul imun, par sa aiba un rol in aparitia ei, iar aproximativ 40% dintre persoanele cu artrita psoriazica au un istoric familial de boli de piele sau de articulatii.

 

Factori de risc

  • Artrita psoriazica: simptome si factori de riscLeziuni ale pielii – inflamatia, infectia sau scarpinatul pielii in exces pot determina aparitia psoriazisului.
  • Soarele – unele persoane considera ca lumina soarelui este benefica pentru psoriazis, in timp ce altele au observat agravarea simptomelor. O arsura cauzata de soare poate agrava psoriazisul.
  • Medicamentele – unele dintre acestea pot agrava psoriazisul. Iata care: litium (medicament folosit pentru tratarea tulburarilor bipolare), beta-blocantele (medicamente folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale), antimalaricele (medicamente folosite pentru tratarea malariei).
  • Stresul emotional – multe persoane au observat agravarea psoriazisului atunci cand nivelul stresului este crescut.
  • Fumatul si alcoolul – fumatul determina aparitia psoriazisului, iar alcoolul este un factor de risc, mai ales pentru barbatii de varsta medie.
  • Schimbarile hormonale – gradul de severitate al psoriazisului poate fluctua cu schimbarile hormonale. Boala, in acest caz, apare la pubertate si la menopauza. Simptomele unei femei insarcinate par a se ameliora in timpul sarcinii. In contrast, simptomele se agraveaza dupa nastere.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.