Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Mituri si adevaruri despre durerea de spate

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
10 februarie 2014
Share

Aproape fiecare dintre noi va experimenta cel putin o forma de durere de spate de-a lungul vietii. Zona cel mai frecvent afectata este cea lombara (zona din spatele buricului, de la cutia toracica la regiunea pelvina). Simptomele durerii de spate pot fi de diferite intensitati, de la cele blande si difuze pana la cele de intensitate foarte mare, ce determina aparitia limitarii activitatilor de zi cu zi.

Durerea poate fi constanta sau intermitenta, si in legatura stransa cu pozitia. Durerea acuta apare brusc dupa o ranire, iar durerea cronica este definita ca fiind cea care are o durata mai mare de 3 luni. Consultati un medic daca aveti durere prelungita mai mult de 72 de ore. Iata care sunt miturile si adevarurile despre durerea de spate.

 

MIT: Trebuie sa stam intotdeauna cu spatele perfect drept

Stim ca statul prea mult pe scaun, in special intr-o pozitie gresita, este un obicei daunator spatelui. Oricum, si statul cu spatele prea drept poate, de asemenea, sa-l irite. Pentru a obtine o ameliorare a durerii dupa statul prelungit pe scaun trebuie sa adoptam o pozitie astfel incat sa stam cu talpile lipite de podea si sa formam o curbura mica a coloanei lombare (a mijlocului). De asemenea, trebuie sa stam in picioare de fiecare data cand avem ocazia (de exemplu, cand vorbim la telefon sau atunci cand citim).

 

MIT: Nu trebuie sa ridicam obiecte grele

Atunci cand ridicam greutati, cel mai important lucru este modul in care le ridicam, nu numai cat de greu este obiectul. Atunci cand ridicati obiecte grele, incercati sa fiti cat mai aproape de ele si sa stati pe vine pentru a putea efectua ridicarea intr-un mod corect. Folositi-va picioarele pentru a va ridica. Nu va rasuciti si nu va fortati in timpul ridicarii.

 

MIT: Statul in pat este cel mai bun remediu

Statul in pat poate ameliora o durere acuta de spate sau o leziune. Insa nu este adevarat ca trebuie sa stati mult timp in pat. Cateodata, faptul ca ramaneti imobil in pat poate sa inrautateasca durerea de spate.

 

MIT: Durerea este cauzata de ranire

De fapt, durerea de spate poate avea mai multe cauze, precum raniri, deplasarea discurilor intervertebrale, infectii, dar si afectiuni dobandite, precum spondilita anchilopoietica.

 

ADEVAR: Mai multe kilograme, mai multa durere

Pastrarea unei conditii fizice bune este utila in prevenirea unei dureri de spate. Opusul este reprezentat de agravarea acesteia. Persoanele care fac exercitii fizice doar cateodata sunt la un risc crescut pentru aparitia unei dureri de spate.

 

MIT: Sa fii slab inseamna sa nu ai dureri

Persoanele prea slabe pot, de asemenea, sa aiba un risc crescut de durere de spate, in special cele cu tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie) si cu osteoporoza.

 

MIT: Exercitiile fizice dauneaza spatelui

Exercitiile fizice regulate sunt foarte bune in prevenirea durerilor de spate. De fapt, pentru persoanele cu o leziune acuta de spate, de obicei sunt recomandate exercitiile usoare si cele indicate de catre un specialist. Un program specializat incepe, de obicei, cu exercitii ce cresc gradat in intensitate.

 

ADEVAR: Chiropractica poate ajuta

Manevrarea coloanei vertebrale si masajul pot fi optiuni foarte bune pentru mai multe tipuri de durere de spate.

 

ADEVAR: Acupunctura poate ameliora durerea

Acupunctura poate fi un ajutor pentru a ameliora multe tipuri de durere de spate ce nu raspund la alte tratamente. Yoga, relaxarea progresiva si terapia cognitiva comportamentala pot fi, de asemenea, benefice.

 

MIT: O saltea de pat mai tare este mai buna

Oamenii sunt diferiti in ceea ce priveste raspunsul la duritatea unei saltele de pat. Un nou studiu a aratat ca persoanele care au dormit pe o saltea de duritate medie au avut o incidenta mai mica de durere de spate si de dizabilitati fata de cele care au dormit pe o saltea dura.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.